Olen valmistanut siman itse nyt parin vuoden ajan. Ensimmäisen kerran taisin itse tehdä simaa 2010. Simaa on ihan älyttömän helppoa valmistaa, sillä sehän valmistuu kuin itsestään.
Tämän vuoden simatehtaan laitoin pystyyn sunnuntai-iltana.
Ja maanantai-iltana pullotin siman.
Keskiviikkona sima oli valmista juotavaksi.
Siman älyttömän helppo resepti löytyy fariinisokeripaketin kyljestä ja kuuluu näin:
4 litraa vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
1-2 sitruunaa
1/5 tl tuoretta hiivaa (herneen kokoinen pala)
sokeria, rusinoita
Kiehauta noin puolet vedestä ja kaada se sokerien päälle. Sekoita loput vedestä sekä puristettu sitruunan mehu joukkoon. Liuota hiiva kädenlämpöiseen seokseen. (Helpoiten onnistuu, kun liuotat hiivan ensin nestetilkkaan ja sekoitat sitten seokseen.) Sekoita ja anna siman käydä huoneenlämmössä 1–2 vuorokautta.
Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä sima valmistuu noin viikossa, huoneenlämmössä noin 3 päivässä. Säilytä valmis sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.
Itse käytin simaan kahden sitruunan mehun sekä kuorin kolmannen ja viipaloin sen siman joukkoon. Mukaan olisi myös voinut laittaa sitruunoiden keltaisen kuoriosan antamaan vielä enemmän sitruunan makua, mutta itse en sitä nyt tähän simasatsiin lisännyt. Pullottaessa siman siivilöin sen, jotta pulloon ei sujahtaisi turhaan sitruunan palasia, siemeniä yms.
Itsekin teen simani juuri tällä ohjeella, lisäksi pullotan sen Ikean patenttikorkkipulloihin ja tulostan netistä kauniit etiketit. Heh, enkä millään malttaisi antaa lasten juoda sitä, koska rivistö on niin kaunis katsella... ansku
VastaaPoistaKieltämättä olisi kivempi pullottaa sima hieman kauniimpiin pulloihin kuin limupullot. Täytyykin ensi kerralla kun käyn Ikeassa pitää silmät auki noita pantenttikorkkipulloja ajatellen, joten kiitos Ansku vinkistä! :) Joskus olen pullottanut siman Lidlin lasisiin tuoremehupulloihin, mutta nekin nykyään muovia.
Poista